Centrul Cultural European Pucioasa
AG Weinberger
”AG Weinberger (n. Attila Weinberger, 30 august 1965, Oradea) este un muzician promotor al blues-ului american în România, chitarist, cântăreț, producător și realizator de emisiuni radio.”
Centrul Cultural European Pucioasa
TRUVERII
„TRUVERII” este un grup de muzică medievală şi tradiţională,vocal-instrumentală. Grupul readuce în atenţia publicului atât melodicitatea şi bucuria muzicii evului mediu şi a Renaşterii, cât şi prospeţimea şi originalitatea ritmurilor tradiţionale din diferite zone ale Europei.
Concertele lor transmit bucuria muzicala de odinioara, dar urmaresc si o linie educationala a cunoasterii culturale.
Ceea ce fac TRUVERII este o recuperare si redescoperire a diversitatii culturale in cadrul identitatii spirituale europene.
Muzica lor se adreseaza tuturor oamenilor de la copil la batrân indiferent de nationalitate sau conditii sociale”
Centrul Cultural European Pucioasa
The Tango Orchestra Tibor Cári
”Muzică. Dans. Culoare. Ingrediente menite să ne poarte într-o lume în care pasiunea construieşte şi spune poveşti. Ingrediente menite să ne poarte în lumea tentantă a tangoului cu tot ce înseamnă el. Toate într-o oră şi treizeci de minute de muzică, dans şi culoare. The Tango Orchestra este un eveniment muzical complex ce cuprinde tangouri originale semnate de compozitorul Cári Tibor, scrise pentru film și teatru. Cântecele vor fi cântate în mai multe limbi: română, maghiară, bosniacă, italiană, spaniolă. Muzica este însoţită inspirat de dans, cu profesionişti ai tangoului.”
Centrul Cultural European Pucioasa
SMILEY
„Este cel mai popular artist pop român al momentului, cel care a schimbat regulile jocului. De la consacrarea lui ca vedetă, acum mai bine de zece ani, muzica românească nu mai arată la fel. Smiley a adus ritm, culoare, originalitate, dezinvoltură și dorința de a zâmbi. Orice postură, de interpret, compozitor, producător, om de televiziune sau actor, e întâmpinată imediat de un succes molipsitor.
Andrei Tiberiu Maria, cunoscut mai bine ca Smiley, s-a născut pe 27 iulie 1983 în Piteşti, judeţul Argeş. Numele de scenă l-a primit de la colegii din trupa Simplu, datorită atitudinii sale optimiste și joviale”
Centrul Cultural European Pucioasa
ZDOB ȘI ZDUB
”ZDOB SI ZDUB sunt activi neliniștit de 20 de ani și sunt cunoscuți pentru spectacolele lor live spectaculoase, care includ festivaluri europene majore, debutul moldovenesc de mare scor la Eurovision Song Contest, precum și deschiderea pentru artiști renumiți precum Red Hot Chili Peppers, Emir. Kusturica & No Smoking Orchestra, Korn, Rage Against The Machine, Soulfly, The Garbage, Fun Lovin’ Criminals și Linkin Park.”
Centrul Cultural European Pucioasa
TROOPER
”În 1995, în octombrie, Iron Maiden au venit în România. Nu puteam să lipsesc. Nici eu, nici Balaurul. Acea zi de 16.10.1995 mi-a schimbat viața. A fost primul moment de conștientizare a ceea ce însemna cu adevărat o trupă.
Al doilea moment de schimbare majoră a fost 17.10.1995, când am aflat că Adi Popa a murit într-un acident. El fusese omul care l-a direcționat pe Balaur să cânte la ghitară, era legătura noastră cu ceea ce însemna rock, dar în primul rând era unchiul nostru. Ani de zile am refuzat să accept faptul că nu mai este. Modelul muzical pe care-l aveam dispăruse. Stăteam împreună cu Ionuț „Oscar” și cu fratele meu discutând diverse lucruri, aducându-ne aminte cât de bucuroși eram să-i cărăm ghitara sau procesorul de la sala de repetiție acasă, sau invers, momente când ne arăta piese noi sau urmăream casete video. Cu rock, bineînțeles.
Stiam că trebuia dus mai departe ceea ce începuse Adi și acum eram mai hotărât ca niciodată să nu mă mai gândesc la abandon. Aveam o misiune.
Printr-o altă cunoștință a lui Balaur am aflat că în blocul de peste drum de al meu locuiește un tip care este interesat de percuție (Ionuț Fleancu). Am mers la el și l-am găsit în garaj, reparând o bicicletă. L-am ntrebat dacă ar fi interesat să ni se alăture în încercarea de a forma un grup, iar răspunsul lui a fost unul pozitiv. De atunci a început totul.
În formula completă de patru am ajuns la concluzia că numele care ne va purta noroc este Trooper!! Prin urmare, în data de 25.10.1995 a luat ființă grupul TROOPER, în componența: Alin – v, Aurelian – gh, Oscar – b, Ionuț – d.”
Centrul Cultural European Pucioasa
COMPACT
”Trupa Compact a luat fiinţă în 1977, la Cluj, însă a intrat în atenţia publicului abia în 1981, an în care şi-a găsit identitatea muzicală datorită cooptării lui Paul Ciuci – solist, chitarist şi compozitor. A fost un început de drum, compoziţiile lui Paul Ciuci s-au făcut remarcate rapid datorită stilului deosebit şi timbrului său aparte, iar în scurt timp, Compact a devenit una dintre cele mai cunoscute şi iubite formaţii rock din România.”
Centrul Cultural European Pucioasa
Fuego
”Paul Ciprian Surugiu (n. , Turda, Cluj, România), cunoscut sub numele de scenă Fuego, este un cântăreț, actor, compozitor, moderator și realizator de televiziune, om de radio și editorialist român.
A lansat 38 de albume de studio. A primit opt discuri de aur și două de platină pentru vânzări. A colaborat cu mai mulți compozitori și textieri și a compus peste 150 de cântece. Repertoriul său este alcătuit din peste 650 de piese din diverse zone artistice.”
Centrul Cultural European Pucioasa
Maria Dragomiroiu
„A visat, si-a fortat destinul sa-i puna in lucrare visul. Maria Dragomiroiu nu uita niciodata casa batraneasca din satul valcean unde asculta folclor la difuzorul din perete si atunci cand simte nevoia sa capete putere din radacinile ei definitiv ramase in pamantul satului natal da o fuga in Valcea, matura frunzele din ograda parinteasca si deretica prin odaile copilariei unde duhul mamei se regaseste in fiecare colt, umpland-o de tarie si azi cand este celebra.”
Centrul Cultural European Pucioasa
HOLOGRAF
„Pe vremea cand muzica reprezenta o evadare din realitatea cenusie, cinci studenti infiintau o formatie la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti. In 1978 Mihai Pocorschi, Eugen Sonia, Boris Petrof, Cristian Lesciuc si Stefan Radulescu au fost muzicienii care au reprezentat primul “nucleu” al Holograf-ului. La scurt timp dupa aceea, in 1979, au fost cooptati doi membri noi: Edi Petrosel (tobe) si Tino Furtuna (clape), ei ramanand pana azi in componenta formatiei.
In acel an, grupul a obtinut primul succes, un premiu important in cadrul festivalului Club A. Schimbarile de componenta au continuat, iar dupa incheierea studiilor formatia s-a mutat la Pitesti pentru o scurta perioada de timp.
In 1983, trei dintre membri fondatori (Mihai Pocorschi, Edi Petrosel si Tino Furtuna) impreuna cu doi muzicieni din Craiova (Gabriel Cotabita si Nicky Temistocle) lanseaza albumul de debut, intitulat “Holograf 1”.
Anul 1986 deschide drumul spre o cariera reala. Apar noi membri, ajungandu-se la formula : Edi Petrosel, Tino Furtuna, Dan Bittman, Ion Olteanu si Marti Popescu. In aceasta componenta este imprimat urmatorul album , “Holograf 2”, lansat in 1987. Tot atunci Marti Popescu este inlocuit de Iulian Vrabete si lucrurile vor ramane neschimbate in urmatorii ani.
Turneele in intreaga tara fac trupa tot mai cunoscuta. Piese moderne si melodioase, spectacole pline de viata si Holograf devine una dintre cele mai apreciate trupe rock din Romania. Astfel se explica faptul ca albumul “Holograf 3” se vinde in peste 200 000 de copii in 1988, devenind probabil cel mai mare succes al anilor 80 din tara. Formatia a reusit sa iasa de cateva ori si in strainatate, insa numai in state socialiste (Bulgaria, URSS, Germania Democrata, Polonia, Coreea de Nord) si doar cu ocazii oficiale. Cea mai importanta activitate raman turneele in tara, si, fireste, verile la Costinesti. Continua si lucrul in studio si maxi-single-ul “Holograf 4” apare in toamna anului 1989.”
Centrul Cultural European Pucioasa
GHEORGHE TURDA
”Gheorghe Turda (n. 6 martie 1948, Săpânța, Maramureș) este un cântăreț român de muzică populară. A dat concerte în peste 40 de țări și a participat la peste 80 de turnee.”
Centrul Cultural European Pucioasa
CARGO
„Formația CARGO a fost înființată de către Adi Bărar, la Timișoara, în anul 1985. De-a lungul anilor, în cadrul formației au avut loc mai multe schimbări de componență, formula actuală fiind Adrian „Baciu” Igrișan (voce/chitară), Tavi Pilan (tobe), Alin Achim (bass), Ionuț Cârjă (clape) și David Cristian (chitară).
Scurt istoric
În anul 1990, prin intermediul unor fani ai formației, un grup de reporteri francezi ascultă câteva cântece înregistrate pe o casetă audio, rămânând plăcut impresionați. Aceștia iau legătura cu o casă de discuri din Paris și cu câteva posturi de radio, demers ce naște un turneu al formației în Franța, ocazie cu care aceștia înregistrează și primul single pe vinil – „Ana”.
Perioada de cristalizare a genului muzical, cu elemente balcanice combinate cu rockul occidental, încep să definescă expresia muzicală/stilul CARGO.
Datorită bogatei activități concertistice și de studio, formația se maturizează, își găsește drumul și genul muzical pe care nu îl mai schimbă, muzica compusă devenind tot mai profundă, cu teme și texte diverse, trecând de la socio-politic la iubire, istorie, mistic, religie, supranatural. Toate acestea, alături de emblema „dracon” (stindardul armatei dacilor) fac ca astăzi, formația CARGO să fie unică și ușor de identificat.”
Centrul Cultural European Pucioasa
CORINA CHIRIAC
„Am reprezentat cu bucurie şi dăruire Arta Românească pe mai multe meridiane. Am avut vocaţia de a fi Artist. Triumful existenţei mele este însă altul: prin intervenţie divină, am devenit la 33 de ani Credincioasă. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al tuturor celor care m-au ajutat personal și profesional – cărora le mulțumesc fără încetare – am aflat că Scena Vieţii este mult mai încăpătoare decât pare la prima vedere. Și dacă tot ce am realizat va fi uitat într-o zi, sper că vor rămâne în urma mea Minunile Trăite pe Strada Speranţei! (Corina Chiriac)”
Centrul Cultural European Pucioasa
ZAVERA
„Fantasy Band are o activitate internationala de peste 13 ani pe aproape toate continentele in tari ca Norvegia, Danemarca, Japonia, China, India, Hong Kong , S.U.A. si Canada, iar în 2005 incepe colaborarea cu cele mai prestigioase companii de croaziere pe oceanele lumii: Windstar, Seabourn si Princess Cruises. Trupa si-a reluat activitatea in Romania in 2008, devenind în prezent unul din cei mai importanți furnizori de servicii in domeniul evenimentelor premium private si corporate.”
Centrul Cultural European Pucioasa
DIRECȚIA 5
„Directia 5 s-a infiintat in anul 1991, la Bucuresti. Anul urmator lanseaza albumul “La vulturul de mare cu pestele in ghiare”, apoi canta in Bulgaria, in cadrul festivalului “Orfeul de Aur”, iar in octombrie prezinta doua piese la festivalul de la Bregenz, Austria, unde au obtin premiul al II-lea, inregistrarile live fiind transmise de MTV.
In martie 1993 lanseaza albumul “Seductie”. Extras-single-ul cu acelasi nume beneficiaza de videoclip, difuzat pe posturile de televiziune muzicale din acea perioada. In 17 decemb 1993, Teatrul Ion Creanga din Bucuresti gazduieste “IN DI ANKA”, un concert marca directia 5. Materialul audio rezultat este folosit in editarea albumului “In Di Anka Live – The Best Of Directia 5″, iar din materialul video s-au montat videoclipurile “In Di Anka” si “Pakistan”. Un an mai tarziu, directia 5 lanseaza albumul “Pantofi de lac”, produs de o societate romano-belgiana, iar lansarea are loc simultan in Romania, Belgia si Luxemburg.
directia 5 a participat la festivalul international Rock Bucuresti (’91/ ’92), dar si la festivalul international “Cerbul de Aur” Brasov 1994 si este singurul grup romanesc care a participat in faza finala a Festivalului “ROCK A L’EST”. In acelasi an participa la Festivalul ROCK POP de la Bratislava, Slovacia si la Festivalul “Merce de la Barcelona”.
Centrul Cultural European Pucioasa
MIRABELA DAUER
„Mirabela Dauer, născută Mirabela Scorțaru, (n. 9 iulie 1947, București) este o cântăreață română de muzică ușoară. Alături de Corina Chiriac și Angela Similea, Mirabela Dauer a fost una din cele mai frecvente și iubite prezențe pe scena muzicală și de divertisment TV din anii’70-’80. A lansat până în prezent 40 de albume. Printre șlagărele ei se numără: „Ce dor mi-a fost de ochii tăi”, „Dormeau pe-o frunză două stele” și „Te aștept să vii (Fotoliul din odaie)”. În noiembrie 2017 a înregistrat 20 de melodii noi. Are un repertoriu de peste 600 de cântece”
Centrul Cultural European Pucioasa
TIMPURI NOI
”Începuturi
De la înființare pînă în 1991, Timpuri Noi a fost ceea ce se numește o trupă underground, în special datorită versurilor și subiectelor abordate în piese, considerate subversive de către regimul comunist. Trupa era interzisă la radio și tv, iar cluburile care îi găzduiau riscau să fie închise, după cum spunea Dan Iliescu într-un interviu radio în 1997.
După 1989
După 1989 și căderea comunismului, Timpuri Noi începe să își facă loc în curentul principal al perioadei. Anii 1994 și 1995 sunt cei mai de succes pentru Timpuri Noi, trupa fiind descoperită și apreciata deopotrivă de media și de tineret.
Formația a fost prezentă la toate edițiile festivalului Rock Bucuresti, avînd onoarea să deschidă recitalurile unor nume importante cum ar fi: Ian Gillan și Uriah Heep (1992), Asia și Scorpions (1993), Saxon, Paradise Lost și Jethro Tull (1994), Iron Maiden și Kreator (1995). Pe data de 20 mai 1994 Timpuri Noi este prima formație din România care apare unplugged într-un spectacol la Teatrul Ion Creangă din București (eveniment inregistrat și lansat apoi pe casetă).”
Centrul Cultural European Pucioasa
Petrică Mâțu Stoian
”Petrică Mâțu Stoian (n. , Isverna, Mehedinți, România – d. ,[1] Reșița, Caraș-Severin, România[2][3]) a fost un interpret român de muzică populară. Era originar din zona Plaiului Cloșanilor din județul Mehedinți. În perioada 1995-2021 a fost angajat al Ansamblului artistic profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu.[4]”
Centrul Cultural European Pucioasa
Nicolae Furdui Iancu
”Nicolae Furdui Iancu (n. 26 octombrie 1955, sat Poiana, comuna Sohodol, județul Alba) este un cântăreț român de muzică populară.”
Centrul Cultural European Pucioasa
DOINA GORJULUI
„Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu isi are începuturile cu peste 60 de ani in urmă, in 1948, când s-a înfiintat Taraful Gorjului – prima formulă de orchestră profesionistă, căreia, pe rând, i s-au alăturat solisti si dansatori. În anul 1968, odată cu reînfiintarea judetului Gorj isi schimbă numele în „Doina Gorjului”.
De-a lungul timpului, de „Doina Gorjului” si-au legat definitiv numele mari interpreti ai cântecului popular romanesc. Vom reaminti doar câtiva dintre ei:Maria Tănase, Maria Lătăretu, Maria Apostol, Filofteia Lăcătusu, Iustina Băluteanu si altii, plecati cu totii – din păcate, prea devreme in lumea fără de dor. De asemenea, la „Doina Gorjului” si-au desavârsit ucenicia interpreti ai cântecului popular românesc, care, spre bucuria noastră, ne sunt contemporani:Maria Ciobanu, Petrica Mîtu Stoian, Niculina Stoican, Mariana Ionescu-Căpitănescu, Constantin Măgureanu. Acestia s-au alăturat unei generatii anterioare de slujitori ai scenei „Doinei Gorjului”, precum: Nelu Bălăsoiu,Stefania Etegan, Mihai Mihalache, Ileana Leonte, Sica Rusu-Durlai, Gigi Luca, Mihai Lazăr, Matei Constantin, Ionela Anghel și altii.”
Centrul Cultural European Pucioasa
ȘTEFANIA RAREȘ
„Ștefania Rareș (n. 28 octombrie 1943[1], Dumbrăveni, județul Botoșani, astăzi în județul Suceava) este o cântăreață română de muzică populară.”